PAR SA BALKANA U NEMAČKOJ MESECIMA BEZ PLATE ZBOG 1 DOKUMENTA: Očajni su, objasnili sa čime se suočavaju
Dokumenta, Foto: Profimedia

da li je realno?

PAR SA BALKANA U NEMAČKOJ MESECIMA BEZ PLATE ZBOG 1 DOKUMENTA: Očajni su, objasnili sa čime se suočavaju

Iako se prijavio na Zavodu za zapošljavanje, bez potrebne dokumentacije ne može da ostvari nikakve novčane naknade

Objavljeno:

Tomislav Š. i Aleksandra M. iz Osijeka preselili su se u Nemačku 2021. godine. Radili su, zarađivali, vodili pristojan život do rođenja ćerke 2023. godine. Tada počinju birokratski i finansijski problemi za ovu porodicu koja živi u opštini Vilingen-Šveningen u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Porodica je na ivici očaja, zbog čega su odlučili da se obrate Fenix magazinu, jer kako Tomislav kaže, drugog rešenja nema.

Bez izvoda iz matične knjige rođenih ne mogu da primam beneficije.

Očajan sam, sramota me je do čega su nas doveli. Frižider nam je danima prazan, nemamo para da kupimo kapi za dete u apoteci“, počinje priču Tomislav. U julu 2023. Aleksandra i Tomislav dobili su ćerku i od tada ne mogu da dobiju izvod iz matične knjige rođenih za dete S obzirom da je par zajedno 12 godina, a nije u braku, morao je nadležnoj opštini da dostavi dokaz o priznanju očinstva, kao i druga potrebna dokumenta, kao što je dokaz o razvodu braka, jer roditelji imaju po jedan brak. Iako su predali sva dokumenta, još uvek nisu dobili potreban izvod iz matične knjige rođenih.

„Bez izvoda iz matične knjige rođenih, supruga koja je u radnom odnosu od dolaska u Nemačku i ima ugovor na neodređeno vreme ne može da prima roditeljski dodatak, niti pravo na dečji dodatak“, rekao je Tomislav za Feniks magazin.

Pošto nevolje nikad ne dolaze same, Tomislav je u međuvremenu ostao bez posla. Njegov poslodavac je ugasio firmu, a Tomislav nije mogao da dostavi potrebnu dokumentaciju Zavodu za zapošljavanje.

Novčanik
Novčanikfoto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

Iako se prijavio na Zavodu za zapošljavanje, bez potrebne dokumentacije ne može da ostvari nikakve novčane naknade.

„Tvrde da ne vide da sam sve vreme radio, a imam dokaz iz socijalnog da mi je pripravnički staž plaćen“, objašnjava Tomislav.

„Od države nismo dobili ni jedan cent. Snalazimo se kako znamo. Pozajmljujemo od prijatelja, vlasnik stana nam je došao u susret, jer kasnimo sa kirijom. Računi nam stižu. Isključili su nam internet, mobilni telefon, banke traže svoj, računi samo stižu, a mi nemamo čime da ih platimo“, rekao je Tomislav.

Tomislav i Aleksandra imaju po dvoje dece u Hrvatskoj, a kako Tomislav ističe, jednostavno više ne vidi izlaz.

Bonus video:

01:54

Pljačka motora u Mirijevu

(Espreso/Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.